Myschka-Jorki :)

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Victor Hugo: Chrám Matky Božej v Paríži

literatúra pre stredné školy, 1.ročník

Victor Hugo: Chrám Matky Božej v Paríži

Dej: 6.1.1482 bol sviatok Troch kráľov a slávnosť bláznov. Oslavy sa konali na 3 miestach v Paríži. V Súdnom paláci malo byť poobede hrané mystérium.
V Súdnom paláci bol ruch, veľmi veľa ľudí a všeobecná nespokojnosť. Študenti si robili z mešťanov a rektorov posmech. Nastalo poludnie a ľudia začali byť nahnevaní, lebo mystérium sa nezačínalo a to len preto, lebo herci čakali na kardinála. Celú situáciu zachránil autor mystéria Pierre Gringoir, ktorý prikázal hercom, aby začali hrať. Mystérium začalo a diváci sa upokojili. Počas hry vyliezol jeden žobrák na vyvýšene miesto, aby ho všetci videli a dali mu almužnu. To na chvíľu prerušilo hru a Gringoira to nahnevalo. Hra napokon pokračovala, diváci sa opäť sústredili, až kým trubači neoznámili príchod kardinála Bourbonského a za ním dlhý zástup ľudí so všelijakými titulmi a postaveniami.

Medzi nimi bol aj pančuchár Jakub Coppenole, ktorý navrhol voľbu pápeža bláznov. Tento návrh mystérium nadobro ukončilo, lebo všetci diváci boli ním nadšený a začali si pripravovať úškrny. Za najlepší uškľab považovali Quasimodov a tak ho zvolili za pápeža bláznov. Quasimodov uškľab však nebol naschvál, on tak vyzeral aj v skutočnosti. Na chrbte mal hrb, bolo mu vidieť iba 1 oko a bol hluchý.
Gringoir počas volieb odišiel zo Súdneho paláca a blúdil ulicami. Vyhol sa sprievodu pápeža bláznov a rozhodol sa ísť ohriať k ohňu na námestie de Grève. Pri ohni tancovala cigánka so svojou bielou kozičkou. Kozička predvádzala ľuďom rôzne kúsky. Keďže sa Gringoir nemohol ohriať, rozhodol sa, že sa pôjde aspoň najesť do jedálne. Za ním išla aj cigánka, ktorá začala v jedálni spievať až kým na námestie de Grève nedošiel sprievod pápeža bláznov. Bol obrovský. No v tej chvíli prišiel ku Quasimodovi Cloude Frollo, Quasimodo zoskočil so svojho ” trónu ” a pokorne šiel za Frollom.


Gringoir zbadal, že cigánka odchádza a tak sa rozhodol, že ju bude nasledovať, lebo aj tak nemal kam ísť. Prešli veľa ulíc. No v jednom momente ju Gringoir stratil z dohľadu. Cigánku chytili 2 muži. V jednom z nich spoznal Quasimoda. Keď ju šiel zachrániť, Quasimodo ho sotil na zem, no v tej chvíli prišla kráľovská stráž a cigánku zachránili. Cigánka sa veliteľovi- Phoebusovi poďakovala a utiekla. Quasimoda sa im podarilo chytiť, no toho ďalšieho muža, ktorý bol z Quasimodom, nie.
Gringoir, omámený úderom od Quasimoda, ležal na zemi až kým k nemu neprišlo pár uličníkov a nezapálilo pri ňom oheň. Gringoir celý vystrašený utiekol. Po chvíli sa rozhodol vrátiť, no nemohol už nájsť to miesto. Blúdil uličkami, až došiel na Dvor divov, kde sa schádzala všetka parížska čvarga (žobráci, zlodeji...). Chceli ho obesiť, ale cigánka, ktorá tancovala na námestí ho zachránila tým, že sa zaňho vydala. Cigánka sa volala Esmeralda. Zaviedla ho do izby, kde sa chvíľu zhovárali a potom išli spať. Gringoir ostal v izbe a Esmeralda išla do druhej.

Quasimodo sa dostal ku arcidiakonovi Cloudovi Frollovi asi keď mal 4 roky. Cloud si ho zobral z jaslí v chráme, kde sa dávali nechcené deti. Cloude Frollo žil od malíčka v kláštore, kam ho poslali rodičia. Bol veľmi vzdelaný. V 18-stich rokoch mu zomreli rodičia a on sa staral o mladšieho brata Jehana a neskôr aj o Quasimoda.
Quasimodo bol v roku 1482 už dospelý a bol zvonárom v chráme Matky Božej. Milovala zvony aj napriek tomu, že vďaka nim ohluchol. Clouda Frolla si veľmi vážil a poslúchal ho.


Qusimoda odsúdili na pranier za to, že sa pokúsil uniesť Esmeraldu. Keďže bol hluchý nemohol sa na súde brániť.
Medzitým išli 3 ženy s chlapcom navštíviť pustovnicu, sestru Godulu, do Myšej diery. Sestra Godula bola v skutočnosti Chudôbka, ktorej ukradli jej jedinú krásnu dcérku cigáni. Ostala jej po nej iba 1 maličká ružová črievička, ktorú si opatrovala už 15 rokov. 15 rokov je v Myšej diere, žije z vody a chleba a prosí Boha, aby jej vrátil dcéru.
Quasimoda na námestí de Grève najprv mučili a potom ho zavreli do klietky. Z klietky prosil ľudí, aby sa mu dali napiť. Nikto nemal odvahu, iba Esmeralda prišla za nim a podala mu vodu.
V marci bol kapitán Phoebus pri svojej snúbenici Ľaliane. Bola tam aj jej matka a pár priateliek. Keď videli Esmeraldu tancovať na námestí, pozvali si ju dnu, do domu. Cigánka prišla, no keď jedno z dievčat vysypalo kozičke písmena a ona napísala PHOEBUS, rýchlo utiekla. Bolo to totiž kapitánovo meno, ktoré kozičku učila písať od vtedy, čo ju kapitán zachránil od Quasimoda.

Cloude Frollo videl na námestí s cigánkou svojho priateľa Gringoira. Zavolal si ho k sebe a Gringoir mu vyrozprával celý príbeh, ako sa dostal k cigánke.
Jedného dňa prišiel za Cloudom brat Jehan, a prosil ho o peniaze. Cloud mu ich dal. Jehan stretol pred chrámom Matky Božej Phobeusa. Spolu šli do krčmy. Kňaz ich prenasledoval. Večer vyšli obaja z krčmy opitý. Jehan padol na trávnik a zaspal a Phoebus sa vybral na stretnutie s Esmeraldou. Kňaz šiel za ním. Phoebus si ho všimol ( nepoznal ho) a po rozhovore sa dohodli, že Phoebus zavedie Clouda do domu, kde si chce priviesť Esmeraldu a za to mu Cloude zaplatí izbu. Tak sa aj stalo. Phoebus si doviedol do izby Esmeraldu. Cloude videl všetko, čo robili. Esmeralda bola do kapitána zaľúbená a kapitán tvrdil, že ju tiež ľúbi. Keď Cloude videl, že si Phoebus začal na Esmeraldu viac dovoľovať, vyšiel z izby, v ktorej bol, prišiel ku kapitánovi, bodol do neho nôž a ušiel. Esmeraldu s kozičkou obvinili za kapitánovu vraždu a dali ich do väzenia hlboko pod zem.. Bola tam zima a chlad. Prišiel tam za Esmeraldou kňaz a ku všetkému sa jej priznal. Povedal jej aj to, ako ju ľúbi. Ona ho vyhnala.

Phoebus nebol mŕtvy. Ranu mu ošetrili a ukryl sa neďaleko Paríža. Po 2 mesiacoch sa odhodlal na návštevu k Ľaliane. Práve v ten deň išli popraviť Esmeraldu s kozičkou. Esmeralda videla Phobeusa na balkóne, no on sa rýchlo skryl.. Potom prišiel Quasimodo a zobral Esmeraldu na ruky so slovami: „Azyl ”. Dav tlieskal.
To však nevidel Cloude Frollo. Ten sa v tom čase túlal ulicami Paríža a smútil za Esmeraldou.
Quasimodo odviedol Esmeraldu do chrámu Matky Božej. Tam musela ostať, nesmela vychádzať von a s nikým sa nesmela stretávať okrem Quasimoda. Esmeralda sa pomaly spamätávala zo všetkého a spolu s kozičkou bývala v jednej izbe. Quasimodo im nosil jedlo a niekedy sa spolu rozprávali. Dal jej píšťalku, na ktorú mala zapískať, keď niečo potrebovala. Príležitosť sa naskytla až keď sa Cloude Frollo dozvedel, že Esmeralda je v Chráme. Došiel k nej a začal ju obťažovať. Esmeralda zapískala na píšťalke a Quasimodo jej prišiel na pomoc. Frollo odišiel zahanbený.

Pár dni po tejto príhode navrhol Cloude Gringoirovi, aby zachránil Esmeraldu. Gringoir o tom premýšľal a poprosil svojich priateľov z Dvora divov, aby mu pomohli. Oni súhlasili a zorganizovali celý únos. Ku chrámu Matky Božej prišlo mnoho tulákov, zlodejov, žobrákov a iných ľudí oslobodiť Esmeraldu. Mnohí tu však prišli aj preto, aby niečo ukradli z chrámu. Pripojil sa k nim aj Jehan Frollo. Pokúšali sa dostať do chrámu, no Quasimodo im v tom vždy zabránil, lebo chcel ochrániť Esmeraldu. O tomto vpáde sa dozvedel aj kráľ Ľudovít XI. Poslal tam svojich vojakov, ktorí povstanie potlačili. Keď všetko utíchlo Quasimodo sa šiel pozrieť na Esmeraldu, či je v poriadku. Nenašiel je vo svojej izbe, lebo ju predtým prišiel oslobodiť Gringoir s arcidiakonom Frollom. Na slobode prosil Frollo žobravo o lásku Esmeraldu. Tá ho však odmietla a tak sa ju rozhodol Frollo vydať vojakom. Dal ju postrážiť sestre Godule, pretože vedel, že nenávidí cigánov a on utekal po vojakov. Sestra Godula spoznala v Esmeralde svoju stratenú dcéru a pokúšala sa ju ukryť pred vojakmi. Vojaci ju však našli a išli ju popraviť. Pritom zabili aj sestru Godulu, Esmeraldinu matku. Keď sa Quasimodo dozvedel, čo sa stalo, zhodil Clouda
Frolla z chrámu a utiekol.
Po dvoch rokoch objavili Quasimodovu kostru, ako objíma inú kostru, ktorá patrila Esmeralde.

Myschka


Knihy | stály odkaz

Komentáre

  1. --
    o co m to je????? Neni to o tom o tej rozpravke zvonar od matky božej???
    publikované: 16.01.2009 19:43:58 | autor: Nika (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014